Architecture

Email Subscription

11.17.11

Outdoor Guy Photography

Stumbled across this photography blog and am glad I did. Seems he too has a thing for old barns. Really like how the images seem to capture the mood of the large, weary structures. Great stuff.

Photo by Outdoor Guy Photography

Posted in Equestrian News | | Leave a comment >
09.07.11

Private Barn: Montana

Designed in response to an adjacent new residence and in the style of existing barns on the private ranch, this eight-stall barn in Montana uses heavy timber framing and western cedar siding.

The program includes wash and grooming stalls, a lounge/office, large tack rooms, and a loft with a balcony that overlooks an outdoor arena. The barn’s deep overhangs create covered areas to wash and groom horses outdoors while a continuous translucent ridge skylight allows generous amounts of natural light within the barn.

Program 8-stall barn, outdoor arena, service building

Completion 2004

A translucent continuous ridge skylight provides ample natural light within the barn's interior

Western cedar siding evokes a natural look so the barn may suit the landscape

The loft area has plenty of natural light while the deck is the perfect spot to relax and watch riders in the nearby outdoor arena

Being in the middle of nowhere sure has its perks.

Posted in Equestrian News, Projects | | 1 comment >
07.15.11

Grant Residence and Artist Studio

Sometimes it’s hard to believe that I’ve been practicing architecture for over 30 years. As a consequence of all that time, I’ve had the opportunity to design all types of facilities, from garages and additions to horse barns to new and renovated residences. Like many architects, I enjoy working with all types of clients and building types, as I’m always eager to confront a new design challenge. So I thought I’d share a residential project that follows the same ideals I always pursue: design that balances the demands of the site with the needs of the owner.

The Grant Residence and artist studio, located on a historic family estate in Ware Neck, Virginia, was designed to fit in the historic architectural context of the pre-Revolutionary War era property. The estate includes an original home, Lowland Cottage, which was built in 1670 and is listed as a registered historic landmark.

The original home, Lowland Cottage, remains on-site and is listed on the National Register of Historic Places. The new artist studio and main house, both designed by Blackburn Architects, were built around stringent wetland requirements, yet they still take advantage of the scenic panoramic river views on three sides of the site.

Both structures feature hardwood floors and French doors throughout, building on the historic context of the Lowland Cottage and other structures on the Ware Neck peninsula. French doors in the main residence lead out to a spacious screened porch with ceiling fans, accessible through the kitchen, living room, and dining room.

An 18’ by 64’ screened porch serves as a welcoming exterior room that stretches the full width of the west side of the house with 180-degree panoramic views of the beautiful sunsets across the Ware River. The room was designed to be usable in all seasons with passive solar heating in the winter, and cooling river breezes in the summer.

The second floor occupies space within the roof using a series of dormers and gables to provide head room for three bedrooms while the master bedroom is on the main floor. Built-in china cabinets enhance the contemporary design of the interior while modern lighting focuses attention on the highlights of each specific room. The lighting is adjustable for showcasing artwork, including that of the artist-owner.

The artist studio complements the cottage-style of the main residence and the original Lowland Cottage. Both buildings were designed to comply with the requirements of the Historic Review Commission.

[slideshow]

Posted in Equestrian News | | Leave a comment >
12.08.10

Re-Use Architecture by Chris van Uffelen – Braun Publishing

We just received a copy of Chris van Uffelen‘s new book called Re-Use Architecture from the German publishing house, Braun. This substantial book highlights adaptive reuse projects throughout the world: Blackburn’s New River Bank Barn project is part of the stunning collection.

As van Uffelen asserts, building conversion is more relevant than ever as recycled and eco-friendly solutions are becoming the norm. It’s a gratifying challenge for me to “save” an old barn or convert a worn out structure into something different while paying respect to its former use. I can’t help but appreciate a book that makes showing off these type of projects a mission.

We’ve been fortunate to have received attention for the New River Bank Barn, which was a memorable and exciting project for our firm. I still can’t help but feel proud when I look at the “before” photo of the 1800s bank barn, which was in severe disrepair. Most of the structure was preserved, but re-clad in SIPs panels to provide insulation and structural support. The SIPs panels are sandwiched between the original barn walls and a new board-and-batten exterior. The northeast-facing wall of the original structure was removed entirely and glazed, opening the interior to expansive (and very private) views of the property to the Potomac River. Steel columns were added and wrapped in indigenous fieldstone to support the new glass wall, which was designed with mullions that align with the original frame columns and purlins so that the framework fits aesthetically with the original structure.

Our work could only be done thanks to the owner’s foresight to envision a new future for the old structure. I couldn’t be more pleased to have been given the opportunity to “save” the bank barn, which now hosts gatherings and parties for the owner’s friends and family. Re-Use Architecture is available at Amazon and major book retailers.

Posted in Equestrian News, Sustainable Design | | Leave a comment >
04.14.10

Facebook–Join the Club?

Well, I finally decided to give Facebook a try. I’m not sure I can keep up with it, to be honest. But mainly I hope to get a nice “fan page” started for Blackburn Architects so that people who are interested in equestrian design—or just architecture and design in general—can meet, collaborate, and ask questions.

Do you think this has value? If so, I’d love to have you as a friend and a fan on Facebook.

John Blackburn | Create Your Badge

Share

Posted in Equestrian News | | Leave a comment >
03.26.10

DC by Design Blog

I thought I’d share a relatively new blog by the talented writer Jennifer Sergent. I first got to know Jennifer’s work through the now defunct Washington Spaces Magazine. Spaces closed its doors in January, which is a shame not just for Jennifer, but for architects and designers in the DC Metro Region. The magazine was beautifully produced and showed off some of the best interior design and residential architecture in the District and surrounding areas. (I’m proud to report that one of our projects–an old bank barn converted into a party barn–graced the cover.)

However, Jennifer’s new blog–DC by Design–helps fill that void by continuing to bring light to great design in our area. She’s also had recent pieces in the Washington Post and the Examiner. Whether you live in Washington or are just a fan of all things design, I think you will find DC by Design a blog worth bookmarking.

Our Washington Spaces Magazine Cover

Posted in Equestrian News | | Leave a comment >
08.13.08

Site Visit in South Carolina: New Stalls

A few weeks ago, Cesar, one of our project managers, and I went to Meggett, South Carolina for a site visit. We planned our visit to review the ten recently completed stalls added to an existing ten-stall barn on the property. Soon, the barn will also have a larger tack room and lounge.  In the next phase of work, our design plans include adding a full-ridge skylight across the length of the barn to maximize natural light as well as improve ventilation.

Upon our visit, two things struck us: the humidity and the regal old oak trees with Spanish moss scattered across the property that provide ample and much-needed shade (and, of course, natural beauty and Southern charm).  Otherwise, the 63-acre property set in South Carolina’s Low Country is relatively flat with large and open grassy paddocks.

This project required expedited design and construction, since the client had to move her horses across the country before the end of the month and the stalls had to be ready before their arrival. This timeline left our team less than a month to undertake concept design to completion of construction.  And, thanks to the efforts of Jack Hart and Jimmy Thompson of Advanced Construction, Corbin, KY, who put in overtime and weekend hours, in conjunction with extremely fast turnaround by stall systems production at Lucas Equine, the stalls were installed quickly and efficiently.  Given the heat and humidity, this was no small feat.

The property also has an existing 1-story residence, garage with apartment, small outdoor arena, and several existing paddocks. Future design plans include the addition of a riding field, 4-stall foaling barn, pool with pool house, round pen, covered arena, and hay/bedding storage.

Here’s a video of the new stalls, now home to some very grateful horses.

[googlevideo=http://video.google.com/videoplay?docid=8445301395594592376&hl=en]

Posted in Equestrian News | | Leave a comment >
08.01.08

Equestrians: Write me with your Design Questions!

Hello Equestrians,

I really hope you’re enjoying my new stable-minded blog. It’s here to help provide a professional source of information, to be a place to exchange design ideas, address barn problems, discuss the ways an architect can impact horse health and safety, and to help guide you to sustainable choices in the design of your facility.  Equestrian structures can go green with cost-effective design choices. For example, there are many options for preserving, restoring and adapting old barns to new uses. You might be interested in a project we did a few years ago that converted a 150-year-old bank barn into a guesthouse. 

This 1800s bank barn was converted to a "party barn."

This 1800s bank barn was converted to a "party barn."

I have been thinking green throughout my career and would love to hear your thoughts on the subject. Let me hear from you. What do you think? How is your barn working or not working? Let me know what’s on your mind.

Looking forward to hearing from you.

John    

 

 

 

 

Posted in Equestrian News, Sustainable Design | | 4 comments >